22 Aug 2012

Mind Game: School of propaganda

SALAM AIDILFITRI

SEJAK tarikh 1 Syawal yang jatuh pada hari Ahad lalu, anda semua sudah mula makan di siang hari selepas sebulan taat berpuasa. Makanlah dan bersyukurlah, tetapi berhati-hatilah dengan apa yang anda makan. Anda adalah apa yang anda makan. Anda juga adalah apa yang anda fikirkan. Minda anda juga memerlukan makanan, tetapi wajar diingat dan berhati-hatilah dengan apa yang minda kamu diberi makan.--------

TIDAK ada perkara yang lebih mudah dalam merencanakan sesebuah plot yang melibatkan skala manusia dalam jumlah besar melainkan ia dijayakan dengan berkesan melalui kaedah mind control.

Dalam sekian banyak rangka kaedah menjayakan sesebuah konspirasi (mengikut kesesuaian keperluan-keperluan taktikal dalam menjayakannya), kaedah mind control adalah yang paling senang.

Kejayaan melakukan mind control (mengikut kesesuaian taktikal) diukur melalui kesediaan para mangsa (pengikut tegar) mengikut segala paten arahan atau daya fikir (infected with synthetic mind) yang telah dirancang dalam rangka yang terancang.

Terdapat sekian banyak skim dan modul mind control sedang digunakan para konspirator dalam usaha mengikat kesetiaan para mangsa supaya tunduk patuh terhadap segala arahan tanpa menyedari diri mereka diperalatkan secara optimum.

Skim-skim itu ada yang dijayakan secara berterusan sebaik sahaja mangsa berjaya diperdayakan melalui kaedah persuasive brainwashing.

Kebijaksanaan konspirator dalam melahirkan ucapan-ucapan yang mampu mempengaruhi minda para mangsa adalah kunci utama sebelum mangsa di-brainwash secara 'zalim'.

Zalim di sini pula bermaksud meletakkan sesuatu pada bukan yang haq iaitu meletakkan yang haq kepada yang bathil dan yang bathil kepada yang haq. Ia juga merujuk kepada meletakkan sesuatu persepsi (positif atau negatif) di bukan tempatnya yang sewajarnya.

Keadaan sedemikian berfungsi menjadikan minda terkeliru terhadap kebenaran yang sudah bercampur aduk dengan kebathilan.

Kesannya, minda para mangsa gagal memproses maklumat dengan baik disebabkan tingkat kewarasan telah mengalami gangguan (distortion/infection) akibat kelalaian mangsa itu sendiri dalam mengenalpasti segala ketidakwajaran yang dimasukkan oleh konspirator ke dalam tingkat akal para mangsa melalui ucapan-ucapan konspirator yang persuasif (berdaya mempengaruhi).

Secara ringkas, taktik di atas itu sudah banyak kali diterangkan di blog ini. Terdapat banyak taktik lain yang digunakan dan sesetengah daripada kita pula seperti merelakan ia diperlakukan terhadap kita serta keluarga kita.
--------

Perang Dunia Kedua (WW2) menyaksikan banyak taktik propaganda berbentuk persuasive, brainwashing, mind re-map dan mind control digunakan terhadap civillians (orang awam yang bukan dari kalangan anggota tentera).

Ketika WW2, golongan civillians kerap disogok dengan pelbagai maklumat propagandik (bermotif propaganda yang persuasif) bagi memastikan mereka memberi sokongan berterusan kepada pihak Nazi.

Jika di Jepun, golongan civillians sentiasa bertaat setia kepada perintah maharaja tanpa bantahan, keadaan di Jepun tidak sama seperti Jerman secara politik.
--------

Pihak Nazi Jerman merupakan antara kumpulan yang berjaya mengikat kesetiaan rakyat di Eropah semasa kempen WW2 bagi mendapatkan sokongan rakyat sebelum meniup semboyan peperangan, dalam kes ini ia semestinya di negara Jerman.

Di Berlin dan kawasan-kawasan berhampirannya pada sekitar 1938-1940, Nazi menjadikan pusat-pusat komuniti sebagai pusat propaganda.

Ia selalunya dalam bentuk sekolah rendah atau sekolah menengah tinggi, dan terdapat juga pra-sekolah bagi menjayakan rancangan menggilap kesetiaan rakyat Jerman terhadap Fuhrer.

"Pengikut setia adalah orang-orang yang tidak mempunyai sebarang masalah untuk taat kepada pemimpin." - Behaviours at War.

Jadi, bagi menjadikan para civillians di Jerman sentiasa bersedia untuk taat setia kepada Fuhrer dan juga dasar-dasarnya, maka kesetiaan itu dicipta dan diasuh secara mind control dalam skim propaganda yang terancang.

Di sekolah-sekolah, pusat komuniti dan bandar dan pinggir-pinggir bandar serta seluruh Jerman dibangunkan program mind control dalam menjayakan propaganda.

[Sekolah merujuk kepada 'aliran' , contoh; school of thoughts; tidak semestinya merujuk kepada pengertian sekolah yang sebagaimana diketahui maksudnya secara umum]

Hasilnya, kanak-kanak sekolah hingga golongan tua berjaya diubah dan dibentuk daya fikir mereka supaya menyokong dasar-dasar Fuhrer.

Ia adalah program yang pernah dilaksanakan di sekolah-sekolah bermula pra-sekolah hingga ke pusat-pusat komuniti yang dianggotai golongan dewasa.

Skim tersebut bukanlah program mind control yang seperti menangkap seseorang dan dihumban ke makmal untuk dimasukkan pemikiran-pemikiran preset bagi mengubah daya fikir mengikut kehendak mind controller, hakikatnya pemaksaan minda semacam itu memang ada.

Pun demikian dalam melaksanakan mind control dengan jaya tanpa melibatkan kos tinggi, maka program propaganda dalam bentuk asuhan minda menjadi pilihan utama Nazi Jerman semasa pra-WW2.

Sama ada sedar atau tidak, skim dan program yang sama masih diamalkan pada hari ini bagi tujuan yang sama, iaitu menyebarkan propaganda bagi menguasai minda untuk merekrut pengikut-pengikut setia.
-------

The Pillar of Propaganda

Jika mana-mana penggerak (seperti pertubuhan) yang bekerja dalam rangka kerja NGO berjenama global atau gerakan politik tempatan atau antarabangsa, iaitu yang mempunyai jaringan atau sekurang-kurangnya pernah mengambil nasihat daripada CIA atau Mossad dalam usaha mendapatkan lebih banyak sokongan, mereka sudah pastinya tahu akan 'tiang' atau pillar yang satu ini.

Tiang ini bukan seperti gerakan NGO-NGO berjenama hak asasi manusia yang bekerja untuk sekularis Zionis, tetapi ia adalah tiang yang lebih kecil daripada tiang-tiang itu.

Iaitu tiang-tiang kecil yang sekiranya ia tegak didirikan, ia akan membantu tiang-tiang sekularism yang nyata supaya dapat berdiri lebih teguh dalam merencanakan dunia yang mutlak sekular.

Tiang-tiang kecil itu juga ada yang didirikan atas nama agama walaupun dasar-dasar agama yang dijadikan asas itu tidak ditegakkan secara sewajarnya.

Asas agama yang dijadikan lantai untuk menegakkan tiang-tiang kecil itu pula tidak lebih daripada sekadar jenama. Dalam kes tertentu, agama hanya dijadikan alasan yang persuasif.

Agama adalah isu yang persuasif, iaitu yang mudah dijadikan alasan untuk menarik penglibatan manusia dalam meng-organisasi-kan ia.

Apabila agama di-organisasi-kan dalam keadaan ia tidak sewajarnya dijadikan sedemikian, maka prinsip-prinsip sesebuah agama yang di-organisasi-kan bagi tujuan keduniaan itu lazimnya terlerai akibat mengikut rentak sekular.

Dalam sesetengah kes, agama (secara zalim) dijadikan instrumen untuk meraih sokongan disebabkan ia (agama) mempunyai 'kekuatan' dalam menarik pengikut-pengikut setia.

Berdasarkan 'kekuatan' itu, agama menjadi antara perkara yang sangat berkesan bagi mengikat kesetiaan di kalangan pengikut.

Kes-kes ajaran sesat sebagai contoh, adalah antara perumpamaan paling hampir dalam menjelaskan keadaan sedemikian.

Malah, agama bukan sahaja dijadikan alat untuk mengikat kesetiaan pengikut, malah ia boleh pula dijadikan alat untuk sesetengah golongan memperoleh segala motif yang dihajatkan.

Kita bukannya mengatakan agama itu sebagai perkara yang mengikat manusia ke arah kerugian, tetapi sekadar menjelaskan betapa agama turut dipergunakan bagi tujuan kepentingan tertentu, iaitu bukan dengan tujuan mengangkat ketinggian agama itu sendiri.

Dalam kes-kes seperti itu, agama dipergunakan bagi tujuan yang tidak sewajarnya iaitu dengan mengheret kesucian agama ke dalam kancah kepentingan peribadi manusia.

Disebabkan itu juga, maka lahirlah pluralisme atas nama agama. Disebabkan itu juga, kesucian agama itu dicalit dengan fahaman liberal. Disebabkan itu juga, agama semakin ditelan sekularism.

Apabila agama dipergunakan untuk kepentingan peribadi sesebuah kelompok tertentu melebihi kepentingan mengangkat maruah agama itu sendiri, propaganda pula diperlukan untuk menarik perhatian dan kesetiaan sekelompok manusia yang lain. Seperti diterangkan, agama dipergunakan.

Jentera-jentera propaganda kemudian digerakkan dalam skim tersendiri, dalam kes tertentu pula ia digerakkan secara eksklusif.

Dalam gerakan propaganda eksklusif, ia pula melibatkan jaringan dalaman iaitu tanpa melibatkan kelompok luaran.

Jika dibina sekolah-sekolah propaganda pula, ia boleh jadi melibatkan jaringan dalaman semata-mata. Pengikut-pengikut (mengikut terma pemimpin-pengikut) pula menghantar anak-anak mereka ke sekolah propaganda.

Sekolah-sekolah propaganda ini bertindak 'memasukkan' elemen-elemen (juga disebut nilai/values) tertentu ke dalam tingkat minda.

Seperti di negara-negara komunis sebagai contoh, rakyat disogok dengan elemen propaganda bahawa negara-negara yang mengamalkan kapitalism itu melakukan penindasan terhadap rakyat mereka.

Secara halus, rakyat di negara komunis akan dibentuk supaya membenci dan menolak kapitalism secara bulat-bulat. Mereka diasuh minda supaya hanya melihat keburukan dan kebusukan kapitalism semata-mata sehingga tidak mampu melihat sisi positif di sebalik kapitalism.

Begitu juga yang berlaku sekiranya propaganda mengikut sekolah-sekolah itu disebarkan secara umum (tidak eksklusif) bagi menjadikan para pengikut berubah taksub mengikut 'nilai' yang dikehendaki oleh propagandis (penyebar propaganda).

Jika seseorang itu menghantar anaknya ke sekolah komunis, maka minda anak itu akan dikotorkan oleh pemikiran komunism, lalu mereka semasa membesar akan mencemuh mengata agama itu sebagai candu.

Jadi, apakah tujuan tiang-tiang kecil itu didirikan? Sudah tentu untuk meniup propaganda.

Terdapat sekian banyak tiang kecil yang mempunyai misi-misi tersendiri dan ketahuilah bahawa salah satu daripada sekian banyak misi itu ialah meniup propaganda supaya menjadi udara tercemar yang disedut oleh para mangsa.

Mangsa-mangsa pula menjadi seperti haiwan sembelihan yang mempunyai tekstur daging paling enak untuk dijamah oleh tuan-tuan mereka dengan lahap, daging mereka disalai dan lendir-lendir yang meleleh semasa disalai itu kemudian dimakan habis, darah mereka pula dihirup sehingga kering. Otak mereka dimakan mentah-mentah.

"Kalau mahu daging yang lazat, ajarlah ‘lembu-lembu’ makan gandum dan jagung sahaja, bukan diberi makan rumput kering." - File No. 6
-------

Sejak WW2 sehingga hari ini, sekolah-sekolah yang menyuntik dan meniup propaganda kekal wujud dalam pelbagai bentuk dan rupa. Ada yang menyelinap masuk ke dalam taktik-taktik politik bagi mengasuh pengikut-pengikut supaya menjadi tegar dan menjadi lebih dungu.

Mengapa ia menyelinap masuk ke dalam persekitaran politik? Ia kerana politik itu menjanjikan kuasa, manakala demokrasi itu pula menjanjikan huru-hara sekiranya ia tidak dipraktikkan dengan cukup matang.

Minda yang tidak matang adalah minda yang mudah dipengaruhi dan senang pula dimanipulasi. Minda yang tidak matang juga adalah minda yang kosong dan boleh dimasukkan atau disogokkan setiap apa sahaja asalkan ia dilakukan dengan cermat dan terancang.

Apabila seseorang itu dimanipulasi minda mereka sehingga tidak mengenal kewajaran dan tidak lagi mengenal kewarasan, ia menimbulkan persekitaran pemikiran yang sangat tidak teratur dan lagi meruntuhkan.

Disebabkan hilangnya kewarasan dan kewajaran dalam tingkat akal untuk berfikir secara sepatutnya, maka wujudlah keadaan serba tidak kena sehingga mereka tenggelam punca tanpa mereka sedari.

Keadaan mereka yang tenggelam punca tanpa mereka sedari itu pula tercipta disebabkan kegagalan mereka untuk berfikir secara yang sewajarnya. Sebab musabab itu sentiasa berlegar dan berputar dalam paksi yang teratur meskipun keadaan dan daya berfikir di kalangan orang-orang yang sudah rosak minda mereka itu adalah tidak teratur.

Dalam sesetengah keadaan, wujud situasi di mana sekelompok manusia menuntut hak itu dan ini dalam nada hak sama rata yang ditaja oleh istilah liberalism. Sesetengah tuntutan itu pula menggunakan slogan-slogan jenis people’s power (rujuk artikel: Infectious Slogans).

Namun apabila hak-hak yang wajar dipenuhi itu telah dipenuhi, maka isu pula yang timbul sehingga setiap keputusan yang diambil bagi memenuhi tuntutan itu menjadi serba tidak kena. Keadaan itu juga wujud apabila konspirator meniup propaganda baharu untuk mempengaruhi minda para pengikutnya yang dungu itu supaya kekal dalam keadaan sentiasa tidak bersetuju.

Disebabkan minda mereka telah atau sedang dikuasai sehingga ke tahap itu, kecelaruan pemikiran berubah kepada tahap yang lebih kompleks.

Kecekapan konspirator dalam mengawal minda para pegikutnya menjadikan para pengikutnya itu seperti lembu-lembu yang diberi makan gandum dan jagung, tetapi tidak diberi makan rumput kering. Daging para pengikutnya sudah tentu menjadi lebih sedap daripada lembu-lembu biasa yang hanya diberi makan rumput kering.

Semua itu terbentuk disebabkan para pengikut yang dungu itu sudah tidak mampu mendengar suara-suara lain yang selain daripada suara konspirator itu sahaja. Ia kerana konspirator itu juga adalah sang penggembala yang menggembala semua lembu-lembu yang hanya menurut segala arahannya.

Apabila disuruh masuk kandang, mereka akan masuk kandang. Apabila disuruh meragut rumput di padang, mereka akan meragut rumput di padang. Apabila disuruh berdiri diam untuk diperah susu, mereka akan berdiri diam. Setiap arahan sang penggembala dipatuhi oleh lembu-lembu tanpa bantahan.

Ayam pendaging pun kalau diberi makan jagung dan gandum atau beras setiap hari sejak baharu menetas, dagingnya akan menjadi sama lazat dan sama pejal seperti ayam kampung.

“Kalau mahu daging yang sedap, jagalah haiwan ternakan dan berilah haiwan-haiwan itu makan bijirin yang terbaik daripada jenis yang kamu suka.”File No. 6

Faham apa maksud haiwan ternakan? Faham dengan maksud tersirat secara keseluruhan? Anda faham dengan petikan-petikan yang diambil daripada File No. 6 itu? Ia adalah fail kriptik yang disimpan, petikan-petikan yang sama dibaca oleh konspirator-konspirator berdarah Yahudi.

Propaganda antara maksudnya ialah memberi maklumat yang dikehendaki atau yang telah ditapis kepada orang ramai atau para pengikut. Manakala sesetengah maklumat pula disekat atau dibisukan daripada pengetahuan para pengikut.

Para pengikut hanya diberi maklumat yang terpilih atau yang disenangi oleh orang yang menyuap mereka dengan maklumat-maklumat itu. Dalam keadaan yang sama juga, para pengikut ditegah daripada mendapatkan maklumat daripada sumber-sumber lain (rujuk artikel: Monopoli Propaganda).

Ada di kalangan kita yang sedang dijadikan lembu-lembu ternakan. Lembu-lembu yang dijadikan buah-buah catur. Lembu-lembu yang sedia dikorbankan demi matlamat kepentingan dan kehendak sang penggembala.


Food is a weapon,

Berhati-hati dengan setiap 'makanan kantin di sekolah' yang disuap ke dalam minda anda- UMAT TERAKHIR -
    Arkib.

2 comments:

 1. salam

  agak keras bunyi. terima kasih UT

  ReplyDelete
 2. Bangkit!!!
  AWAS-Aku Waspada Aku Selamat.

  Salam idulfitri untuk dunia.

  ReplyDelete

PERHATIAN!!!

Pembaca diminta supaya mengguna bahasa yang sopan dan penuh santun dalam ruang komen. Sila guna bahasa bersopan santun walaupun anda tidak bersetuju dengan mana-mana artikel di sini. Sila jadi orang yang matang dalam menyuarakan sesuatu komen terhadap sesuatu perkara. Komen-komen yang menggunakan bahasa kesat akan dibuang walaupun ia bermaklumat atau sarat dengan isi kritis. Bahasa keras dan bahasa kesat adalah dua perkara yang berbeza. Harap maklum.