30 Jan 2012

Mind Game: Keterangan

MINDA yang terjerat dalam kekeliruan kompleks serta ketaksuban kompleks adalah seperti penyakit barah tahap empat (fasa akhir kritikal pesakit kanser) yang kebiasannya menunggu maut tanpa dapat diubati lagi. Itu perumpamaannya jika mahu dibandingkan dengan penyakit barah yang boleh kita lihat kesannya secara nyata.

Dalam situasi kompleks ini, minda gagal dalam memproses setiap kewarasan meskipun segala kewarasan itu hadir bersambung-sambung dari semua arah. Kewarasan itu walaupun ia hadir dengan keterangan-keterangan yang memperjelas serta mempertegaskan kewarasannya sekali pun, ia masih akan tetap gagal ‘dihadam’ oleh minda yang sudah terjerat secara kompleks yang kritikal.

Kewarasan yang hadir itu pula biasanya akan bertindihan dengan kekeliruan-kekeliruan baru yang sengaja dihadirkan bagi menenggelamkan semua keterangan yang ada kewarasan yang hadir sendiri atau dihadirkan sebelum itu.

Apabila timbul sesebuah isu yang memperlihatkan bahawa ada ketegasan dalam membuktikan keterangan itu ada kewarasannya, maka kekeliruan-kekeliruan tanpa keterangan berbalas dan tiada kewarasan (keterangan yang tidak membantu memperjelaskan keterangan terdahulu) akan segera dicampak di atas kewarasannya (keterangan yang ada kewarasan) itu sebagai tujuan untuk menenggelamkan kewarasan itu daripada dilihat oleh minda orang ramai.

Akhirnya, keterangan-keterangan yang ada kewarasan dan keterangan-keterangan berbalas yang tiada kewarasan (jangan salah tafsir istilah kedua ini, ia hanya istilah) akan menjadi bertimbun-timbun dalam satu set isu yang kelihatan sama tetapi sebenarnya terpecah-pecah (berbeza).

Kita ambil satu contoh, katakan, seorang itu menimbulkan pertanyaan mengenai kejatuhan golongan sunnah di Iran pada zaman revolusi dan kemaraan golongan syiah dalam politik Iran pada era itu akibat perubahan corak pemikiran sebilangan besar rakyat Iran, pokok pertanyaan itu ialah perubahan corak pemikiran berpolitik (pemikiran yang disuap) yang mendorong tindakan sekumpulan manusia untuk menjatuhkan sekumpulan manusia yang lain dengan mengambil Iran sebagai contoh.

Kenyataan yang diberi itu adalah berdasarkan keterangan yang mempunyai rekod. Namun, kenyataan yang mempunyai kewarasan itu bagaimanapun ditafsir secara salah dan ‘menghukum’ keterangan terdahulu bahawa ia tidak wajar dijadikan contoh kerana situasi Iran tidak sama seperti negara-negara Islam yang lain. Fakta itu akhirnya ditafsir secara sempit oleh minda yang tidak mampu menilai kewarasan yang dihadirkan dari arah itu. Adakah orang yang mentafsir secara salah itu sedang melakukan kesalahan? Tidak, orang itu hanya menjadi mangsa yang kemudian memangsakan orang lain.

Lalu, dipersoalkan pula dari mana datangnya istilah mazhab sunnah dan jamaah serta statusnya sedangkan maksud asal pertanyaan yang ditimbulkan ialah perubahan corak pemikiran berpolitik (pemikiran yang disuap) yang mendorong tindakan sekumpulan manusia untuk menjatuhkan sekumpulan manusia yang lain dengan mengambil Iran sebagai contoh.

Pertanyaan yang asal iaitu (diulangi) perubahan corak pemikiran berpolitik (pemikiran yang disuap) yang mendorong tindakan sekumpulan manusia untuk menjatuhkan sekumpulan manusia yang lain dengan mengambil Iran sebagai contoh itu tidak dijawab, tidak dijawab, lalu menimbulkan pula pertanyaan baru (yang langsung tidak membantu menjawab pertanyaan asal) yang tidak menjawab pertanyaan terdahulu. Dalam situasi itu, kekeliruan semakin bertimbunan sehingga menenggelamkan kewarasan yang cuba dihadirkan untuk mengajak berfikir.

“Kita tidak perlu bertengkar dalam menentukan mazhab mana satu yang betul dan mana satu yang tidak betul, tanggungjawab kita ialah beribadat kepada Allah selepas mengucap pengakuan syahadah. Itu kerana hanya Allah yang mengetahui mana satu yang betul dan mana satu yang tidak betul. Kita hanya perlu taat seperti diperintahkan.”Imam Shafie

Dalam contoh itu (hanya ambil situasi di atas sebagai contoh) dan untuk memahami kekeliruan minda yang disuapkan kepada tingkat pemikiran manusia secara teratur, kita dapati bahawa terdapat sejenis sikap yang mempengaruhi cara berfikir.

Sikap tersebut ialah melayan ego sendiri dalam konteks berbincang. Fokus terhadap pokok pertanyaan adalah kunci kepada pemanduan pemikiran terhadap meneliti keterangan-keterangan berketerangan yang layak dijadikan jawapan (atau sekurang-kurangnya boleh diterima sebagai jawapan) bagi menjawab pertanyaan asal.

Tindakan tidak menjawab soalan atau pertanyaan pula akan memperlihatkan cara kita berfikir. Ia juga menjadi penanda aras terhadap terma ‘kebebasan’ akal seseorang dalam mentafsir keterangan tanpa kongkongan minda yang condong ke arah nilai-nilai yang dipilih.

Nilai-nilai yang dipilih pula ialah barang kali boleh termasuk sebagai set penerimaan akal terhadap sekelompok manusia, pendapat yang tiada keterangan bersambungan dan disangka oleh seseorang individu sebagai pendirian yang dipersetujuinya, perlakuan atau perbuatan serta kata-kata yang diucapkan.

Minda akan memilih nilai-nilai itu untuk dijadikan pegangan yang disangka sebagai pendirian. Apabila minda dengan secara tegas mempertahankan nilai-nilai tersebut, ia akan kelihatan seperti pendirian, namun ia tidak sesuai ditafsirkan sebagai pendirian, ia sebenarnya lebih condong kepada andaian yang membawa kepada kecelaruan yang jauh daripada jalan-jalan yang menawarkan jawapan.

Dalam konteks berbincang, kita harus faham butir maksud yang diucapkan oleh pihak yang mengajak kita berbincang. Fahami butir maksud, tetapi bukan menghukum butir maksud itu. Ingat, adakah kita ini betul-betul baik? Adakah kita ini betul-betul adil? Siapa yang mengetahui diri kita yang sebenar betul-betul baik atau sebaliknya?

Walaupun pertanyaan itu dilontar tepat ke muka kita, kita sewajarnya memahami pertanyaan itu dan berfikir mengenai butir-butir maksudnya. Kita menggunakan konteks berbincang dalam hal ini. Jadi, cuba fahami mengapa saya memilih konteks berbincang untuk memahami maksud minda yang terjerat dalam kekeliruan kompleks serta ketaksuban kompleks adalah seperti penyakit barah.

Maksud yang rapat dengan minda ialah kemampuan berfikir. Apabila keterangan diberikan melalui satu arah, kita harus berfikir mengenai keterangan itu terlebih dahulu. Apabila keterangan itu tidak dipersetujui, ia harus diperjelaskan terlebih dahulu.

Namun, jika ada keterangan yang bersambung sebagai susulan kepada keterangan yang pertama tadi, ia juga memerlukan kita untuk berfikir sekali lagi. Kalau keterangan itu terus bersambung dan bersambung tanpa ada terputus-putus, maka kita harus berfikir dan terus berfikir. Andai mahu bertanya juga, maka tanyalah dengan soalan-soalan yang boleh membantu memperjelaskan lagi keterangan asal itu tadi. Tetapi bukan dengan cara bertanya soalan yang tidak membantu menjawab pertanyaan awal.

Kita ambil contoh lagi, Abu sekarang sudah kaya sebab menjual pasir sungai dan kayu balak. Kekayaan yang dimiliki Abu itu membuktikan bahawa Abu cekap memajukan syarikat berbanding Awang sebelum itu. Hasil kekayaan itu pula sebahagiannya didermakan kepada penduduk di sekitar. Itu adalah contoh dari beberapa arah, Abu kaya dan penduduk juga dapat manfaat. Adakah itu sebuah pendirian terhadap Abu atau hanya sekadar andaian?

Kita ambil pula dari arah lain iaitu memang benar Abu sudah kaya sebab jual pasir dan kayu balak. Tetapi bentuk muka bumi sudah jadi tidak seimbang kerana banyak hutan ditebang dan pasir dikorek sehingga menjadikan bentuk muka bumi jadi berlubang-lubang, kalau Abu makin kaya ia juga bermaksud makin banyaklah hutan yang habis ditebang, habislah juga kawasan tadahan hujan, banyaklah tanah runtuh selepas ini, sungai-sungai pun jadi keruh sebab hakisan, ikan pun boleh mati, ekosistem terjejas, kalau hutan ditebang nanti banyaklah haiwan liar seperti gajah dan harimau mula masuk kampung dan membahayakan orang ramai. Penduduk memang dapat manfaat apabila Abu beri wang kepada mereka, tetapi penduduk sudah hidup tidak tenteram kerana alam sekitar sudah tidak seimbang dan banyak haiwan liar berkeliaran di kampung. Bagaimana pula dengan keterangan-keterangan yang bersambungan dari arah itu? Kalau mahu sambung pun kita boleh sambung ringkas dua muka surat lagi.

Ego diletakkan kepada keupayaan Abu memperkayakan syarikat. Jadi, ego berasa bangga dengan pencapaian Abu yang pada masa sama menderma kepada penduduk sekitar. Namun kesan rumah hijau, skala kawasan tadahan hujan yang semakin mengecil, ketidak seimbangan ekosistem, kehilangan habitat hidupan liar dan sebagainya menjadi kos yang lebih besar. Kos itu pula akan ditanggung oleh peradaban manusia yang berada di sekitar kemusnahan yang dicipta Abu demi membuktikan keupayaannya dalam mencipta wang dan kekayaan.

Minda memilih nilai. Nilai itu pula tidak semestinya ‘bernilai’ atau langsung tiada nilai. Nilai yang dipilih itu pula biasanya diyakini oleh minda yang dianggap sebagai pendirian yang memutikkan kepercayaan. Tetapi, kepercayaan itu hanyalah sintetik. Minda sintetik yang dicipta dalam acuan bentuk pemikiran atau keyakinan palsu yang tersusun sehingga ditafsir sebagai kepercayaan terhadap sesuatu perkara sehingga mencapai tingkat taksub.

Walaupun terlihat seolah-olah keterangan asal ialah Abu lebih cekap daripada Awang dalam mencipta kekayaan syarikat, namun fokus terhadap menghalakan pemikiran ialah bukan keterangan itu.

Keterangan yang hadir selepas itu (kemusnahan ekosistem) pula adalah keterangan yang wajar diberikan perhatian kerana keterangan-keterangan yang menyokongnya adalah daripada kelompok keterangan-keterangan yang bersambung-sambung.

Kekeliruan tanpa sedar dalam tingkat minda akan tercipta apabila minda gagal meneliti butir-butir yang bertindak membuka pintu-pintu pemikiran yang waras. Keengganan berfikir seperti yang dicadangkan oleh pihak lain pula akan membawa lebih banyak kekeliruan yang akhirnya buntu kepada jawapan.

Apabila buntu, minda akan tersekat dan tersedak kerana mula memikirkan perkara-perkara yang tidak membantu kepada pencarian jawapan bagi menemui kewarasan terhadap keterangan yang dimaksudkan. Minda hanya berfikir bahawa Abu menyerahkan sebahagian kekayaan yang diciptanya kepada penduduk sekitar dan penduduk mendapat manfaat, itu betul.

Tetapi minda tidak berfikir mengenai masalah lebih besar yang akan diterima semua orang sebagai bonus tidak terhitung akibat daripada cara Abu mencipta kekayaan itu. Minda ketika ia digunakan semasa berfikir perlu diletakkan pada landasan yang wajar dan waras.

Setiap pertanyaan atau persoalan yang timbul harus difikirkan dengan sebaik mungkin, atau dalam kata lain ialah berfikir dari semua arah serta cuba memahami maksud terhadap keterangan-keterangan yang dihadirkan dari semua arah.

Menentang keterangan yang bersambungan adalah satu tindakan yang memperlihatkan kelemahan kita sendiri andai kita sendiri gagal memberikan keterangan balas yang juga bersambung-sambung sebagaimana keterangan bersambungan yang kita tentang sebelum itu.

Andai nota ini berguna untuk memahami rencah periuk politik mendidih yang berkutub keras di dalam minda, maka berfikirlah mengenai maksud-maksud yang telah disampaikan.

Mahu sambung lagi? Nanti kita sambung..

-STALKER-

15 Jan 2012

Mind Game: Twist (nota CLOVER)

MEMBACA adalah perbuatan yang mudah bagi orang yang tidak buta huruf. Mengenal huruf dan suku kata serta sebutan-sebutannya berupaya membantu seseorang untuk membaca.


Namun, tidak semua orang benar-benar ‘pandai’ membaca. Apatah lagi membaca surat khabar. Lagi, lebih ramai pula yang tidak tahu bagaimana cara untuk menapis setiap bahan atau maklumat yang dibaca.

Ada orang yang membaca akhbar, lalu menuduh akhbar itu menipu atau menfitnah. Tetapi mereka kurang pandai membaca dan memahami keseluruhan berita bahawa berita itu hanya melaporkan perkataan-perkataan orang lain. Maaf kalau pernyataan ini kasar sedikit bunyinya.

Setiap perkataan yang diucapkan oleh seseorang dan perkataan-perkataan itu pula mempunyai nilai berita, maka ia dilaporkan di dalam akhbar. Ringkasnya, apa yang diucapkan seseorang itu, akhbar akan menulisnya.

Akhbar tidak menipu mengenai apa yang ditulisnya (ada juga yang tidak setuju dengan pernyataan ini). Apa sahaja yang diberitahu kepada akhbar, maka itulah yang ditulis. Tetapi sekiranya orang yang dipetik oleh akhbar sebagai berkata itu menipu akhbar, maka tipulah jadinya. Sama juga seperti ungkapan: “kalau dia tipu, aku pun tipu juga lah. kalau dia cakap benar, aku pun cakap benar lah.”

Kalau ahli politik A memberi keterangan yang salah kepada akhbar, maka akhbar akan menulisnya bulat-bulat untuk dinilai oleh pembaca. Jika ahli politik A benar-benar menipu, akhbar pula yang menjadi mangsa tohmahan orang ramai apabila pengikut-pengikutnya mula melenting. Padahal, yang menipu itu adalah ahli politik itu tadi. Susah betul jadi orang surat khabar.

Menggolek dapat sakit, digolek pun dapat sakit kalau jadi orang surat khabar yang menulis mengenai isu-isu politik. Mujur saya dipindahkan ke Meja Jenayah, aman sedikit rasanya walaupun dibenci dan diburu penjenayah daripada terus mendengar bingit caci maki suara-suara keldai dalam parti-parti politik. Kata penjenayah kepada saya dalam panggilan telefon: “Lu jangan buat hal, lu mau mati.” Saya balas dalam panggilan telefon: “Apa lu ingat gua takut?” Sehingga hari ini, saya masih bebas berjalan ke mana saja yang saya suka.

Menjadi resam orang surat khabar iaitu merekodkan setiap perkataan seseorang yang ditemubual, lebih-lebih lagi orang yang suka mencari pasal dengan orang surat khabar. Perkataan-perkataan itu direkodkan dalam tiga cara atau lebih. Pertama, melalui catatan atas kertas; kedua, melalui alat perakam suara; dan ketiga, melalui rakaman kamera visual bagi media-media visual dan penyiaran. Ada juga orang surat khabar yang mencatat atas kertas dan pada masa yang sama alat perakam suara dipasang atau kamera video untuk merakam setiap perkataan. Jadi, masing-masing wartawan ada dua rekod di situ.

“Mahu menafikan? Okay, kita buka semula rekod-rekod itu semua,” Itulah detik bibir setiap orang surat khabar apabila tulisan mereka dipertikaikan. “Bukan saya yang kata begitu, tetapi dia lah yang berkata begitu, saya hanya tulis apa yang dia cakap sahaja.” Detik bibir orang surat khabar itu lagi. Itu semua selalu saya dengar apabila pulang ke pejabat setiap kali timbul pertikaian terhadap sesuatu laporan.

Namun, ada satu jenis perangai orang surat khabar yang saya sendiri tidak suka mengenainya. Apa jenis perangai yang dimaksudkan? Perangai itu ialah suka SPIN dan TWIST kenyataan seseorang dalam ayat yang dibinanya sendiri selepas diolah daripada ucapan asal orang yang ditemubual atau dipetik.

Ayat yang di-spin itu biasanya dibuat sebagai ayat penyata dan BUKAN sebagai ayat “quotation,” dalam pembuka kata ( “ ) dan penutup kata ( ” ) berdasarkan ucapan asal. Bagaimana untuk mengesan spin dan twist dalam sesebuah laporan akhbar? Ia tidak sukar, cuma perlu rajin untuk merujuk pelbagai sumber berita dan paling penting ialah mendengar atau melihat sendiri rekod-rekod yang direkodkan oleh pemberita asal bagi laporan itu. Atas sebab itulah seseorang wartawan akan berkata seperti: “Mahu nafi lagi? Okay, kita buka semula rekod-rekod itu semua.” apabila ada pertikaian.

Seperti yang berbuih-buih mulut diterangkan dalam artikel-artikel di blog ini sebelum ini; untuk mendapatkan kesahihan sesuatu perkara, kita sebagai orang awam (bagi yang bukan di kalangan pemberita) perlu meneliti dari semua arah dengan merujuk setiap versi cerita mengenai sesuatu isu. Kalau buntu, carilah rekod-rekod itu untuk mendapat kepastian. Teliti semua sumber dari semua arah, jangan hanya merujuk kepada satu sumber, tetapi rujuklah juga lain-lain sumber. Jangan hanya angguk patuh berkeldai buta kalau mana-mana ahli politik melarang kamu daripada membaca sesebuah akhbar, itu mahu monopoli propaganda namanya (rujuk artikel Psy-war Post: Monopoli propaganda). Itu juga hak kamu untuk mendapat maklumat dari semua arah.

Saya wartawan, kawan-kawan saya juga ramai yang bekerja dalam semua akhbar yang ada di Malaysia ini. Dalam Harakah dan Suara Keadilan pun ada kawan-kawan saya, saya tahu perangai-perangai mereka. Saya baca semua akhbar, saya baca media pro-kerajaan dan media pro-pembangkang pun saya baca. Setiap hari, saya membaca lebih daripada lima buah akhbar berbahasa Melayu dan Inggeris. Untuk akhbar Cina dan Tamil pula, saya minta kawan-kawan Cina dan India tolong bacakan untuk saya. Itu belum lagi akhbar-akhbar dari luar negara, semua dibaca untuk menganalisa sesuatu isu sebelum menapis setiap maklumat yang saya terima. Anda semua juga boleh buat seperti itu.

Apabila mendapat maklumat dari semua arah, maka maklumat-maklumat itu perlu dipadankan satu persatu dengan penuh teliti dan cermat tanpa sebarang perasaan yang memihak kepada sesiapa pun secara berkeldai buta. Itu pun kalau anda semua sungguh-sungguh dalam mencari kesahihan sesuatu perkara berdasarkan sumber-sumber berita (ada banyak lagi sumber lain selain akhbar dan media).

Apabila pulang ke pejabat dan menulis berita, seseorang pemberita hanya menunggu berita itu untuk keluar dalam akhbar esok hari. Kemudian esoknya, pemberita itu akan bandingkan laporannya dengan laporan akhbar-akhbar lain. Kalau ada akhbar yang buat spin, sebilangan mereka akan tersenyum sendirian dan terus menghubungi rakan wartawan yang buat spin itu. Hanya di kalangan wartawan yang melaporkan perkara yang sama sahaja mengetahui siapa yang ligat membuat spin. Kami tahu siapa yang kaki spin, mestilah akhbar-akhbar (lebih sesuai dipanggil tabloid) hardcore child’s politic.

Kalau ada berita yang di-spin, seseorang wartawan akan mula ‘naik minyak’ kerana berita yang ditulisnya secara bulat-bulat itu tidak ‘sedap’ sepertimana berita mengenai perkara sama yang telah di-spin oleh rakan wartawan yang lain. Berita spin itu lebih sedap dibaca dan lebih besar impaknya ke atas sesetengah masyarakat tertentu, atas sebab itulah seseorang wartawan itu akan naik minyak dan meradang kerana hasil laporannya yang ikhlas itu sudah dipandang sebagai berita sampah oleh kumpulan masyarakat yang lebih mempercayai berita spin itu tadi.

Apabila mengikuti sesuatu isu, maka ikutlah dari awal hingga yang terkini. Buka rekod-rekod laporan berita yang lama dan padankan dengan yang terkini, adakah ada keterangan yang bersambung-sambung atau terputus-putus? Dulu kata lain, sekarang cakap lain pula. Mana satu yang betul?

Ada yang berkata beberapa akhbar itu lidah kerajaan dan berkhidmat untuk tuan-tuan politik mereka. Itu silap, sebenarnya semua akhbar atau tabloid dan agensi media di dunia ini ada tuan politik masing-masing. Tabloid hiburan pun sama sahaja. Setiap laporan akan sentiasa memihak atau sekurang-kurangnya berat sedikit kepada tuan politik mereka, namun kita perlu melihat sumber-sumber berita yang lain untuk mengenalpasti spin. Lebih baik ialah merujuk rekod-rekod asal.

Setiap kali mahu memaki hamun, berfikirlah sebelum memaki hamun orang surat khabar. Saya pun terasa juga walaupun yang dimaki itu bukan wartawan dari akhbar tempat saya bekerja. Mereka hanya menulis mengenai perkataan apa yang diucapkan oleh individu yang dilaporkan. Akhbar yang baik ialah akhbar yang mahu mengajak orang ramai berfikir dan menilai. Sebab itulah perkataan-perkataan itu dilaporkan.

Berita belum habis dibaca, mulut sudah mula memaki-maki. Hanya terima maklumat dari satu arah, mulut sudah memaki-maki. Ada lagi hebat, berita langsung tidak dibaca, hanya tengok tajuk berita sahaja, tetapi mulut sudah habis keluar segala perkataan kurang enak.

Kalau terus mahu menafikan, mintalah rekod-rekod asal itu didedahkan sebagai bukti. Ada berani?


ADA BERANI?Ini bukan artikel politik, artikel ini mengenai kita semua yang sepanjang masa terdedah kepada pelbagai sumber berita.p/s: Suka dengar lagu Nawal al-Zoghbi atau Outlandish dalam kereta kalau 'naik minyak' sebab berita yang ditulis sudah 'jadi tak sedap'.


-CLOVER-

14 Jan 2012

Tenaga: Seperti direntap

KEBANYAKAN saintis bersetuju bahawa tubuh manusia mengandungi aliran elektrik. Elektrik dalam tubuh manusia mengalir melalui neuron dan sistem saraf yang bersambung ke otak.

Sekiranya tenaga elektrik ini mampu dikawal, seseorang individu mampu menyalakan lampu kalimantang atau mentol dengan hanya menyentuh kutub-kutub aliran caj positif dan negatif. Namun, tidak semua manusia mampu berbuat demikian.

Setiap individu juga pasti pernah merasai pengalaman ‘kejutan tubuh’ akibat ‘letupan’ caj elektrik dalam tubuh. Letupan caj elektrik biasanya dirasai ketika tubuh sedang berehat atau sedang cuba untuk tidur. Tidak percaya? Pernahkah anda tiba-tiba terasa seperti terkejut secara tiba-tiba semasa sedang tidur dan badan terasa kejang bagai direntap selama satu hingga dua saat semasa sedang cuba tidur? Kejutan itu datang secara tiba-tiba tanpa anda mampu mengawal atau meneka bila ia akan berlaku.

Semasa sedang baring dan mahu tidur, tubuh anda tiba-tiba seperti terkejut sesuatu. Bukan disebabkan terkejut kerana memikirkan sesuatu, bukan juga terkejut disebabkan melihat atau terdengar sesuatu. Tetapi terkejut tanpa sebab. Faham dengan maksud saya? Terkejut tanpa sebab semasa mahu tidur.

Ia dinamakan ‘letupan elektrik’ dalam tubuh. Mengapa ia meletup sehingga membuatkan tubuh anda tiba-tiba seperti direntap sesuatu? Apa yang membuatkan ia meletup? Bagaimana ia boleh meletup? Apa sebenarnya letupan itu? Itu adalah soalan yang timbul jika anda mahu memikirkannya. Ia datang secara tiba-tiba tanpa kita mampu meneka kehadirannya.

Saya secara peribadi menamakan letupan itu sebagai ‘beruang jatuh bendang’ kerana terbayangkan seekor beruang bertanduk yang terjatuh ke dalam sawah padi pada kali pertama mengalami letupan itu sewaktu saya masih kanak-kanak sekolah rendah.

Letupan itu datang ketika saya dibayangi beruang yang jatuh ke dalam sawah padi, ketika beruang itu terjatuh, letupan itu pun datang dan tubuh terasa seperti direntap. Visi tersebut kemudian datang berulang-ulang bersama rentapan tubuh pada tempoh-tempoh tertentu sehingga saya meningkat remaja.

Beberapa tahun selepas itu, apabila saya meningkat remaja, dilaporkan negara komunis Kesatuan Soviet yang terkenal dengan jolokan ‘beruang jahat Blok Komunis’ telah jatuh tersungkur di pentas antarabangsa. Kesatuan Soviet kemudian berpecah, Soviet Union kembali menjadi Rusia dan wilayah-wilayahnya berpecah, manakala penduduk miskin di wilayah-wilayah tersebut meneruskan hidup dengan bercucuk tanam.

Bayangan beruang itu pun tidak muncul lagi. Sehingga kini, sekiranya letupan elektrik tubuh itu terjadi, ia hanya terjadi secara mengejut tanpa sebarang bayangan lagi. Itu adalah pengalaman pertama saya, bagaimana pula dengan anda?

Ia adalah salah satu daripada cara minda menerima dan mentafsir serta membunyikan ringtone untuk inbox ‘mesej’.

-------

LETUPAN ELEKTRIK TUBUH


Semua orang akan bersetuju jika dikatakan elektrik itu adalah salah satu jenis tenaga. Elektrik itu panas sifatnya, seperti haba. Semua orang turut bersetuju jika dikatakan haba itu juga tenaga. Apabila caj melebihi ‘had’ penyimpanan, ia akan ‘meletup’ di dalam tubuh kerana ‘overcharged’.

Istilah ‘letupan’ itu pula ialah sebuah istilah yang diguna pakai secara rasmi oleh para pengamal sains yang mengkaji aliran elektrik dalam tubuh manusia. Ia bukan istilah yang sengaja direka-reka.

Dari segi teknikal, apabila ‘perintang elektrik’ tidak lagi mampu mengawal aliran elektrik bervoltan tinggi dalam sesuatu peralatan elektrikal (akibat penurunan kualiti perintang disebabkan penggunaan berterusan), maka perintang itu akan meletup. Apabila volume voltan input tidak selari dengan volume perintang, maka peralatan itu akan meletup atau terbakar.

Mereka yang berada dalam bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik sila betulkan pernyataan di atas sekiranya saya tersilap membuat perbandingan, ia kerana saya hanya belajar elektrik dan elektronik secara tidak formal dan hanya untuk membaik pulih barang elektrik di rumah sendiri sahaja.

Dalam hal ‘tenaga tubuh’ pula, keupayaan otak dan saraf tunjang dalam mengawal serta menapis aktiviti elektrik dalam tubuh adalah perintang yang dimaksudkan. Namun ia terbalik, semakin cekap minda mengawal dan menapis aktiviti elektrik dalam tubuh, maka semakin kerap letupan itu akan berlaku.

Letupan itu pula boleh terjadi secara ‘bersahaja’ dengan daya rentapan-rentapan tertentu. Dalam hal yang sedikit berbeza pula, letupan itu akan menyusul selepas minda menerima mesej ‘berelektrik’.

Mesej yang mempunyai caj elektrik itu pula akan menyebabkan tubuh seperti direntap buat beberapa saat, terutama ketika tubuh mahu berehat atau mata sedang kelayuan mahu tidur. Tempoh masa rentapan pula biasanya kurang daripada dua saat, dalam kebanyakan kes pula hanya satu saat. Sangat pantas seperti kilat, tetapi lebih perlahan sedikit daripada sambaran petir.

Seperti yang diterangkan dalam nota sebelum ini, tubuh sememangnya menyerap tenaga. Pada masa yang sama, tubuh juga menyerap caj-caj elektrik daripada persekitaran. Daya elektrik yang diserap tubuh (dalam kuantiti sangat kecil) pula akan mengalir dalam saraf-saraf sebelum sampai ke otak.

Pada masa yang sama, otak pula mentafsir segala maklumat yang disampaikan melalui impuls-impuls dan neuron-neuron. Rehat sebentar bagi pernyataan ini.

Kita imbas semula dalam nota-nota terdahulu, proses kitaran alam melibatkan perubahan dan perpindahan Qi daripada satu bentuk kepada bentuk yang lain (bentuk baharu). Alam semulajadi pula sentiasa menghantar mesej melalui perubahan-perubahan yang ditunjukkannya secara harmoni.

Perubahan itu termasuklah peningkatan gas karbon dalam atmosfera yang mengakibatkan perubahan suhu dunia. Dalam waktu tertentu pula, bumi yang berputar dalam orbit yang sedikit membujur juga memberi perbezaan masa pada kitaran-kitaran masa tertentu. Bagaimana? Lihat perkara ini, ada waktu ketika melihat matahari terbenam beberapa minit lebih awal pada tarikh-tarikh tertentu sebelum ini. Ada hari yang waktu Maghrib lebih awal daripada bulan lepas. Ada hari lain pula, waktu Maghrib menjadi lebih lewat daripada bulan-bulan sebelum ini. Ia kerana bumi bergerak dalam orbit yang membujur. Maka, kita ambil faktor masa di sini.

Mesej yang mempunyai caj elektrik akan aktif dan dibebaskan (melalui letupan elektrik tubuh) hanya pada masa-masa tertentu. Tubuh yang menyerap segala unsur dari luar (termasuk mesej-mesej ESP) akan terbebas dengan sendiri apabila tubuh dan minda berada dalam kondisi terbaik. Kondisi terbaik itu dalam konteks ini (letupan elektrik tubuh) ialah ketika kita mahu melelapkan mata pada waktu-waktu terbaik. Itu pun sekiranya letupan itu terjadi selepas menerima ‘mesej’.

Bilakah pula waktu-waktu terbaik itu? Tiada siapa pun yang tahu bagaimana untuk meramal atau membuat pengiraan tepat mengenainya. Apabila ia (masa terbaik itu) datang, maka ia diberikan percuma kepada kamu tanpa sebarang bayaran. Jika mahu membayar juga, maka boleh ‘bayar’ dengan memuji kebesaran-Nya.

Karbon wujud dalam pelbagai bentuk, ia boleh jadi gas, jelaga atau apa sahaja bentuk yang selari dengan sifatnya. Malah, Qi yang terbebas juga mengalami proses perubahan karbon. Salah satu sifat istimewa karbon ialah kemampuannya menyimpan rekod masa dan juga rekod-rekod audio serta visual. Kita berbalik kepada masa. Ia kerana “Masa-Karbon-Qi” saling bercangkuk sesama sendiri.

Daripada ketiga-tiga perkara itu (masa, karbon dan Qi), masa ialah satu perkara yang paling misteri. Kita hanya boleh membuat andaian mengenai masa, tetapi andaian itu tidak berdaya untuk mewakili keterangan yang sebenar.

Boleh jadi, mesej mengenai kejadian yang bakal berlaku pada masa depan atau sudah terjadi masa lampau sudah sedia berada dalam rekod-rekod karbon. Karbon itu pula bebas bergerak dalam peredaran udara, beredarnya karbon secara bebas itu pula masing-masing dalam rantaian Qi tersendiri. Sangat sulit untuk menerangkan sesuatu yang tidak boleh dilihat dengan mata kepala. Kita cuba fahami perkara ini secara perlahan-lahan walaupun terpaksa merangkak seperti kura-kura tua.

Kita berbalik kepada keterangan asas iaitu tubuh berupaya menyerap Qi iaitu salah satu jenis tenaga halus. Qi pula wujud dalam pelbagai bentuk termasuk karbon itu tadi. Apabila tubuh terdedah kepada karbon secara sihat (sila faham secara sihat), secara tidak langsung Qi juga akan terserap secara sihat. Karbon yang mempunyai ‘rekod-rekod’ sama ada berbentuk audio atau visual itu juga akan diserap oleh tubuh secara tanpa disedari oleh manusia.

Ia tidak pelik apabila kita melihat bagaimana beruang dan haiwan-haiwan lain membuat persediaan untuk menghadapi tempoh hibernasi pertama mereka. Haiwan-haiwan itu (terutama yang masih muda) tidak pernah melalui proses hibernasi sebelum itu, tetapi bagaimana mereka tahu bahawa musim hibernasi akan tiba dan membuat persediaan untuk menghadapinya iaitu dengan makan secukupnya dan mencari tempat tidur yang selamat. Jawapan mudah ialah naluri mereka ‘menyuruh’ mereka berbuat demikian. Jawapan yang boleh diterima.

Namun, tubuh mereka sebenarnya menyerap Qi sebagaimana manusia. Apabila karbon yang berada di sekitar mereka itu bercangkuk dengan Qi, maka ‘karbon mesej’ daripada Qi itu sampai kepada mereka supaya makan secukupnya dan ‘tidur’ tanpa berbuat apa-apa dalam tempoh hibernasi. Haiwan-haiwan itu pula tidak perlu merujuk kalendar untuk melihat bilakah tarikh hibernasi bermula, sebaliknya mereka sendiri akan tidur secara automatik apabila masa itu sudah tiba. Bagaimana haiwan-haiwan itu tahu apa yang perlu diperbuat untuk menghadapi hibernasi? Ia kerana mereka hidup secara sihat bersama kuantiti karbon yang seimbang.

Kalau mahu banyak karbon yang bercangkuk dengan Qi, tidak perlu menyedut asap kenderaan yang mengandungi karbon monoksida kerana ia akan menyebabkan keracunan, itu adalah perbuatan yang sangat tidak sihat. Hidup secara sihat dalam persekitaran yang seimbang adalah antara kunci terpenting dalam melatih minda untuk berkoordinasi dengan mesej karbon Qi.

Ritma pernafasan yang terbaik ialah ketika kita sedang tidur. Pada masa itu, oksigen disedut secara seimbang dengan karbon dioksida yang dihembus keluar. Ketika sedang berjaga pula, ada orang yang bernafas secara tidak teratur iaitu kadar sedutan oksigen masuk adalah lebih rendah daripada kadar udara yang dihembus keluar. Ada pula orang yang menyedut banyak dan menghembus sedikit sahaja. Ia tidak seimbang.

Berlainan ketika sedang tidur atau sedang cuba untuk tidur, kadar sedutan masuk dan hembusan keluar udara berada pada kadar yang seimbang pada waktu itu. Pernafasan yang teratur ketika berjaga juga sangat membantu kita menahan sakit apabila kita kesakitan, atas sebab itulah kita tidak akan merasa sakit akibat penyakit yang kita hadapi dan juga tidak berasa sakit walaupun digigit lipan atau kala jengking ketika kita sedang tidur kerana pernafasan kita teratur ketika tidur.

Oleh yang demikian, pernafasan yang teratur ketika sedang tidur atau semasa cuba untuk tidur sangat membantu dalam membolehkan sistem saraf dan otak menapis serta mentafsir setiap mesej berelektrik. Sekiranya minda dianugerahkan kebolehan yang luar biasa, mesej elektrik itu akan meletup semasa cuba untuk tidur atau selepas didatangi ‘mesej’ semasa tidur.

Letupan itu akan membuatkan tubuh seperti direntap dan seseorang akan terjaga daripada tidur. Mesej itu tidak akan terhenti di situ, jantung yang bergedup kencang selepas terjaga adalah faktor yang ‘mengesahkan’ mesej itu bukan sekadar mainan tidur. Otak akan segera menghantar isyarat kepada jantung kerana semua sistem tubuh akan digerakkan secara serentak jika mesej itu bukan sekadar ‘prank call’. Letupan itu adalah ‘ringtone’ istimewa apabila ada ‘mesej’ dalam ‘inbox’.

Sekiranya mesej tersebut tidak mampu ditafsirkan minda dan otak, maka mesej-mesej itu akan dipadam secara harmoni iaitu tanpa letupan. Harmoni di sini bermaksud tiada letupan renjatan elektrik tubuh yang berlaku.

Mesej dipadamkan secara harmoni daripada rekod minda kerana minda memproses semasa mentasir bahawa mesej itu tidak penting untuk direkodkan. Walaupun dipadam secara harmoni tanpa letupan, seseorang akan tetap merasai deja vu apabila mesej itu hadir dalam bentuk real-time dan beranggapan pernah berhadapan atau melihat sesuatu perkara yang sedang dilihatnya. Ia kerana seseorang itu pernah mendapat mesej itu, tetapi mesej itu dipadam secara harmoni tanpa kita sedari kerana tiada letupan yang berlaku untuk mengejutkan kita supaya mengingati mesej itu.


Mainan tidur?

Bacalah: “BismikAllahumma ahya wa amuud - wa - ash ha du an la ila ha il Allah -wa - ash hadu anna Muhammadun abduhu wa Rasuluh..”-STALKER-
-

12 Jan 2012

Di celah-celah kamu semua

MENGENAI Yahadut Mizrah di bumi Melayu moden hari ini, kita tinggalkan dahulu persoalan itu walaupun kenyataan-kenyataan mengenainya agak menarik untuk digolekkan kepada kamu semua.

Seperti telahan salah seorang pembaca (Muzaffar Mahawangsa) yang mengatakan bahawa terdapat sekumpulan pengembara Arab yang mengekori perjalanan darat Yahadut Mizrah sehingga ke Tanah Melayu, juga terdapat keterangan mengenai perkara itu.

Namun, kita perlu mencari lebih banyak rujukan silang (cross reference) daripada pelbagai sumber dari semua arah untuk mendapatkan kesahihan mengenai perkara itu. Malah, dalam kelompok pengembara Arab itu juga terdapat individu-individu yang mempunyai darah Arab-Yahudi, maka sebahagian daripada ahli pengembara Arab itu juga (walaupun tiada bukti kukuh) boleh dikatakan sebagai Yahadut Mizrah Semitik.

Mengatakan sebahagian daripada pengembara Arab itu sebagai Yahadut Mizrah adalah kurang tepat kerana bangsa Arab dan Yahudi adalah daripada jurai yang sama iaitu Semitik (daripada keturunan Shem bin Nuh). Jika darah benih mereka bercampur melalui ikatan perkahwinan yang melahirkan zuriat sekalipun, mereka tetap bangsa Semit.

Peristiwa Banjir Besar dan Bahtera Nabi Nuh menyaksikan banyak kelahiran peristiwa baru dalam sejarah manusia apabila selepas banjir besar surut dan bahtera terdampar di Urartu (Pergunungan Ararat di Turki). Walaupun al-Quran menyebut bahtera Nabi Nuh terdampar di Bukit Judi (Cudi), pengertian terhadap Bukit Judi juga harus diperhalusi sama ada ia benar-benar merujuk kepada Urartu.

Pun begitu, terdapat struktur menyerupai bahtera besar di Pergunungan Ararat. Ia seolah-olah bahtera Nabi Nuh telah membatu seperti fosil (sebagai satu tanda) untuk disaksikan manusia sehingga Hari Kiamat.

"Maka dengan itu Kami selamatkan dia (Nabi Nuh) dan pengikut-pengikutnya yang turut bersama dalam bahtera, dan Kami jadikan bahtera itu satu tanda kepada sekalian makhluk." - (Quran, al-Ankabut: 15)

Selepas bahtera terdampar, penumpang-penumpang bahtera mula membina penempatan dan tamadun. Malah, keturunan manusia pada hari ini juga adalah daripada keturunan Nabi Nuh yang taat kepada perintah Allah. Anak-anak Nabi Nuh terdiri daripada tiga orang iaitu Shem (Semite), Ham (Hamitte) dan Yafet (Japhite) yang melahirkan bangsa-bangsa manusia.

Mengikut rekod dalam skriptur Yahudi dan Arab, Shem bin Nuh melahirkan bangsa Arab, Yahudi dan beberapa bangsa yang menetap di Timur Tengah dan Asia Barat. Ham bin Nuh pula melahirkan bangsa Afrika dan bangsa-bangsa yang menetap sekitar benua itu. Yafet bin Nuh pula melahirkan bangsa-bangsa yang menetap di Padang Ragut Eurasia yang terbentang dari Eropah Timur hingga sebahagian Asia Timur.

Namun, terdapat keterangan dalam sumber Yahudi yang menjelaskan bahawa Yafet turut melahirkan anak bernama Magog. Keterangan tersebut kemudian bersambung kepada keterangan lain bahawa ia kemudian (keturunannya) menjadi raja di kerajaan Mesekh dan Tubal. Ia bersambung lagi dalam sumber Yahudi yang lain, keturunan itu kemudian hidup di sekitar Padang Ragut Eurasia dan dipanggil Scythia oleh orang Greek (Yunani).

Dari segi jurai, bangsa Scythia turut mempunyai pertalian dengan suku-suku Yahudi yang hilang (The Lost Tribes of Israel). Juga ada keterangan yang bersambung mengenai perkara itu. Mereka kemudian terus berkembang di Asia Timur sehingga Mongolia. Itulah bangsa-bangsa yang lahir dan berkembang di Padang Ragut Eurasia yang gemar berperang, ganas, pagan dan tidak menyembah Allah.

Kemasukan suku Scythia ke Asia Timur juga melibatkan asimilasi yang bertindak memperkembangkan susur darah suku bangsa itu. Ia lalu melahirkan suku Scythia yang bermata sepet dan sedikit rendah (orang Mongolia) berbanding suku Scythia yang hidup nomad di sekitar Eurasia dan Eropah Timur.

Sumber Yahudi daripada Flavius Yosephus mengatakan, suku Scythia itulah Gog Magog yang dimaksudkan dalam Kitab Perjanjian Lama (Bible Old Testament). Orang Yahudi mempunyai pengetahuan mengenai suku Gog Magog yang pernah memporak perandakan dunia melalui siri-siri peperangan dan kemusnahan seperti yang terdapat dalam Perjanjian Lama.

Orang Yahudi pergi bertemu baginda Rasulullah (Muhammad bin Abdullah) untuk bertanya mengenai Zulkarnain dan mereka terkejut besar apabila mengetahui sejarah Zulkarnain sebenarnya mempunyai kaitan dengan Gog Magog. Tidak seperti yang mereka ketahui sebelum itu dalam kitab-kitab lama mereka. Kitab-kitab lama mereka tidak pernah menjelaskan mengenai pertemuan Zulkarnain dengan Gog Magog.

Pada kali pertama pertemuan, Nabi tidak memberi sebarang jawapan kerana tidak menerima wahyu Allah untuk menjawab pertanyaan itu. Setelah beberapa lama kumpulan Yahudi itu berulang alik setiap hari untuk menuntut jawapan daripada Nabi, wahyu akhirnya diturunkan dan Allah menceritakan ‘sedikit’ mengenai pemerintah agung Zulkarnain serta pertemuannya dengan Yakjuj dan Makjuj (Gog and Magog).

Dalam konteks artikel ini, kita tidak fokus kepada keterangan al-Quran mengenai Yakjuj dan Makjuj. Tetapi fokus kita ialah orang Yahudi sudah lama tahu mengenai Yakjuj dan Makjuj, pertanyaan mengenai Zulkarnain kepada Nabi juga hanya sebagai mahu menguji kenabian Rasulullah kerana hanya dengan wahyu sahaja akan membuka jawapan-jawapan baru mengenai Zulkarnain dan Gog Magog kepada mereka. Jawapan baru yang tidak pernah terdapat dalam kitab-kitab mereka selama ini.

Orang Yahudi sudah lama tahu mengenai Yakjuj dan Makjuj kerana juga sudah lama mengesyaki bahawa suku Gog Magog mempunyai kaitan dengan suku-suku mereka yang telah lama hilang.

Perjalanan sejarah Gog Magog dalam pelbagai catatan Yahudi dan Greek menunjukkan suku barbar dan nomad itu mendiami sekitar Eurasia. Suku yang pada masa tertentu menjadi askar upahan itu juga suka menyerang dan memusnahkan bangsa-bangsa lain serta merosakkan alam sekeliling di sepanjang laluan mereka untuk mencari tempat menetap.

Beberapa ratus tahun sebelum bermulanya kalendar Masehi, suku-suku itu akhirnya tiba di Asia Timur, sebahagian mereka memilih untuk berkubu senyap di Mongolia, bebas daripada penglihatan orang-orang yang mencatat pergerakan mereka. Zuriat-zuriat yang lahir di Asia pula berkembang di sekitar tanah besar paling Timur di Asia.

Sebahagian yang lain pula terus bergerak di padang ragut Eurasia untuk berperang dan melakukan kezaliman sehingga tiba detik kekalahan dan kemudian bergerak ke Eropah Timur sebelum keturunan mereka berkembang ke seluruh Eropah pula. Semua itu terjadi selepas laluan masuk ke Asia Barat di lereng-lereng bukit dan kaki-kaki gunung sudah ditutup.

Selepas laluan ke Asia Barat ditutup, suku yang menetap di Mongolia terus berkembang di Timur Asia.

Malah, suku Asia yang terlahir daripada Scythia juga digolongkan oleh orang Yahudi sebagai Yahadut Mizrah. Selain itu ditambah pula dengan catatan-catatan moden di Timur Asia juga merekodkan kemasukan bangsa Yahudi di Timur Asia seawal tahun 960 Masehi. Bahkan, suku di Timur Asia itu juga menyimpan rekod tersebut yang merekodkan permulaan kisah suku mereka di sana pada sekitar kurun yang sama.

Gelombang terus berputar dan akhirnya suku Scythia dari jurai orang Mongolia bangkit sekali lagi melakukan keganasan dan kemusnahan yang seterusnya pada permulaan 1100 Masehi. Wilayah-wilayah Islam dihancurkan oleh tangan-tangan suku Mongolia. Sejarah mencatatkan itu semua.

Perkara penting di sini ialah, suku Yakjuj dan Makjuj sudah lama berkembang di Asia, terutama di sebelah tanah besar yang paling timur. Serangan orang Mongolia di kerajaan-kerajaan Islam di Tanah Arab juga menyaksikan golongan pemerintah dan para ilmuan Islam melarikan diri ke sebelah Timur juga. Ada yang melarikan diri melalui jalan laut dan ada juga melalui jalan darat, semua itu ada keterangan dan catatan-catatannya.

Golongan pemerintah dan ilmuan Islam itu pula diburu oleh orang Mongolia untuk dihapuskan. Namun, golongan pemerintah dan ilmuan Islam itu berhijrah untuk meneguhkan agama Allah di sebelah Timur di sudut satah kompas yang agak jauh daripada arah Timur di tanah besar yang paling timur.

Datangnya Islam ke Timur ini bukan sahaja diterangi oleh niat untuk berdakwah di kalangan mereka yang melarikan diri sebagai pedagang. Tetapi ia disulami air mata dan tangisan, keinsafan untuk menegakkan agama Allah di sudut bumi sebelah timur. Mereka sampai ke timur dengan cara mengekori dan diekori. Semua itu bersulam air mata dan percikan darah sebelum sampai ke ‘destinasi yang tersorok’. Juga ada catatan mengenainya yang disimpan kemas.

Sekali lagi ingat, Yahadut Mizrah itu juga dari suku Scythia dan Mongol. Ia dikuatkan lagi dengan rekod kemasukan orang Yahudi ke Timur Asia sejak 960 Masehi. Juga ingat amaran ini, Yakjuj dan Makjuj akan sekali lagi memusnahkan dunia dengan menjadikan penganut agama monotheism (Tauhid) sebagai mangsa terpilih. Ingat, mangsa terpilih.

Sumber sejarah lama Yahudi juga merekodkan penempatan golongan beriman sering diserang oleh golongan barbar dan nomad. Barbar dan nomad itu pula adalah cara hidup suku Gog Magog (Yakjuj dan Makjuj) pada satu masa dahulu. Semua keterangan akan membawa kepada jawapan (follow the evidence).

Soalan baru yang muncul, adakah kamu sungguh-sungguh mengenali musuh-musuh yang telah dijanjikan kepada kamu? Apa yang kamu sedang buat bersama musuh-musuh kamu?

Mahu tahu lebih? Catatan yang disimpan sejak beberapa generasi keturunan sedia dibuka satu persatu, kita tidak berjanji untuk membuka sehelai demi sehelai kepada semua, tetapi insya-Allah andai ditakdirkan untuk membuka helaian-helaian itu.

Kita jadikan catatan sejarah sebagai kompas untuk kita melihat ke hadapan, supaya kita tidak tersesat memilih jalan dan akhirnya terjunam ke dalam gaung kemusnahan paling dalam.

Kita akan bercerita mengenai masa depan dengan sesekali melihat ke belakang supaya kita sentiasa tahu dan sedar bahawa kita sedang mengikut jalan yang betul berdasarkan petunjuk-petunjuk jalan yang kita temui di belakang.

Sentiasa sedar bahawa mereka ada bersama kita, hidup bersama kita di benua ini, rantau ini, mahupun di tanah ini. Apabila tiba masa yang dijanjikan, kita akan dimusnahkan tanpa belas kasihan sepertimana yang sejarah-sejarah lampau mereka telah menceritakan. Peringatan terhadap janji yang mendatang pada masa hadapan itu yang lebih penting.
Ingat

MEREKA ADA BERSAMA KITA.
Nota pendek dari saya,

-STALKER-